Informatii utile

despre analize si recoltare

Instructiuni de recoltare

Faza preanalitica a prelucrarii probelor de laborator influenteaza major rezultatul analizei. O pregatire necorespunzatoare (nu se respecta dieta acolo unde este recomandat ), recoltare sau transport incorect al probei pana la laborator pot altera calitatea rezultatului si intarzia in acest mod adoptarea unui tratament sau a unei conduite terapeutice.

Recoltarea probelor de sange

Recoltarea sângelui se face dimineaţa, înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci), pentru a nu denatura rezultatul analizei (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), utilizand eprubete specifice fiecarui tip de proba . Alte analize sunt influenţate indirect de alimentaţie prin creşterea turbidităţii sângelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

ATENTIE


Există analize care necesită o perioadă mai lungă de repaus alimentar (chiar şi 12 ore sau mai mult) sau o perioadă variabilă de dietă. Va rugam sa respectati cu strictete recomandarile medicului

RECOMANDARI UTILE PENTRU RECOLTAREA PROBELOR DE URINA

Pentru recoltarea probelor de urina sunt necesare recipiente speciale de unica folosinta, sterile (urocultor sau eprubeta), cu capac etans, pe care le gasiti in receptia laboratorului nostru sau sau le puteti achizitiona de la farmacie.

Pentru recoltarea la sugari se folosesc pungi pediatrice de urina speciale cu banda adeziva. Din urina emisa spontan se lucreaza urmatoarele analize: sumar de urina si urocultura. Analiza SUMAR DE URINA se recolteaza din prima urina de dimineata, din primul jet.

ATENTIE


Va rugam sa inchideti foarte bine recipientul pentru a preveni varsarea, evaporarea sau contaminarea probei de urina! Puneti recipientul intr-o punguta de plastic pentru transport si atasati un bilet cu mentiunea “sumar”.
Urocultura se recolteaza din prima urina de dimineata, la mijlocul jetului, inainte de administrarea antibioticelor .

Inainte de recoltarea urinei la adult si copil pentru urocultura, este necesara intotdeauna o toaleta riguroasă a zonei genito-urinare, cu apă şi săpun. Apoi este nevoie sa uscăm zona spalată anterior cu ajutorul unei comprese sterile. Urinati o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obişnuit în segmentul inferior al uretrei este indepartata) şi, fără să opriti urinarea, colectati în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu).


 

ATENTIE


Pentru a preveni contaminarea probei evitati să atingeti recipientul de zona genitală; de asemenea nu atingeti dopul urocultorului de nici un obiect din jur.


 

ATENTIE


Va rugam inchideti foarte bine recipientul pentru a preveni vărsarea, evaporarea şi contaminarea probei de urină! Puneti recipientul intr-o punguta de plastic pentru transport si atasati un bilet cu mentiunea « urocultura » Pentru analizele care se lucreaza din urina colectata in 24 h: Incepeti cu prima urina de dimineata. Nu retineti aceasta urina ! Notati ora inceperii si apoi colectati intr-un vas curat de 2- 3 litri toate emisiunile de urina pana la aceeasi ora a diminetii in ziua urmatoare, inclusiv. Omogenizati (prin agitare) urina recoltata; masurati /aproximati intreaga cantitate; retineti aproximativ 30-100 ml, in recipient de unica folosinta pentru urina. Cele mai frecvente erori, în cazul testelor efectuate din proba de urină din 24 ore, se datorează unei incorecte recoltări sau conservări a acesteia.


 

ALTE RECOMANDARI UTILE PENTRU RECOLTARE

Recoltarea probelor de materii fecale (examen coproparazitologic,depistare antigen Giardia,depistare antigen Helicobacter Pylori) se face in recipiente speciale, de unica folosinta (coprorecoltoare) fara mediu de transport, puse la dispozitia dumneavastra in receptia laboratorului sau se pot achizitiona si de la farmacie. Cu ajutorul linguritei din dotarea recipientului, prelevati materii fecale cu mucozitati, eventual cu urme de sange din diferite zone, dar nu mai mult de 4-5 lingurite.

ATENTIE


Se recomanda recoltarea în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar în cazul infecţiilor, după tratarea acestora! Recoltarea probelor din Secretii uretrale se face dimineata, inainte de mictiune.

Recoltarea exsudatului faringian se face dimineata, pe nemancate si fara periaj dentar, inainte de administrarea unui antibiotic sau la o saptamana dupa terminarea tratamentului. Dacă aceste condiţii nu pot fi respectate putem totuşi efectua recoltarea exsudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj dentar.

Inainte cu 48 h de recoltarea analizelor : trebuie sa evitati contactul sexual sau lavajul vaginal, recoltarea probei in perioada menstruala, folosirea tampoanelor intravaginale, administrarea diverselor geluri, creme si tratamente intravaginale.

ATENTIE


Proba pentru spermocultura dupa recoltare nu se pastreaza la frigider, ci la temperatura camerei !

Inainte de recoltarea SPERMOGRAMEI va recomandam sa aveti o o perioadă de abstinenţă sexuală de 3-5 zile. De asemenea este indicat sa nu folositi prezervativ pentru recoltare.

ATENTIE

Atunci cand proba nu poate fi adusa in timp util in laborator (maxim 2 h) aceasta se poate pastra la 2- 8°C timp de 24 h in coprorecoltorul cu mediu pentru testare! Recoltarea probelor de materii fecale pentru COPROCULTURA se face in recipiente speciale, de unica folosinta (coprorecoltoare) cu mediu de transport, puse la dispozitia dumneavastra in receptia clinicii, sau care se pot achizitiona si de la farmacie. Prelucrarea probelor se va face in max. 2 h daca au fost recoltate in recipiente fara mediu de transport. Daca s-au recoltat in recipiente ce contin mediu de transport Cary-Blair, ce asigura o buna viabilitate a patogenilor intestinali bacterieni, probele pot fi pastrate pana la 24 h la temperatura camerei.


 

ATENTIE

Atunci cand proba nu poate fi adusa in timp util in laborator (maxim 2 h) aceasta se poate pastra la 2- 8°C timp de 24 h in coprorecoltorul cu mediu pentru testare! Recoltarea probelor de materii fecale pentru COPROCULTURA se face in recipiente speciale, de unica folosinta (coprorecoltoare) cu mediu de transport, puse la dispozitia dumneavastra in receptia clinicii, sau care se pot achizitiona si de la farmacie. Prelucrarea probelor se va face in max. 2 h daca au fost recoltate in recipiente fara mediu de transport. Daca s-au recoltat in recipiente ce contin mediu de transport Cary-Blair, ce asigura o buna viabilitate a patogenilor intestinali bacterieni, probele pot fi pastrate pana la 24 h la temperatura camerei.

Calculii sunt niste concretiuni ce se formeaza in rinichi sau in vezica urinara, datorita solidificarii substantelor minerale sau organice, care se elimina in exces prin urina. Calculii urinari produc dureri, hemoragii (hematurie) si infectii ale cailor urinare. Analiza calculilor se face pentru stabilirea compozitiei lor chimice, cu scopul de a se cunoaste masurile ce trebuie luate pentru prevenirea formarii de noi calculi. De aceea, bolnavul care are o “criza de rinichi” (colica renala) trebuie sa fie atent cand urineaza pentru a recupera eventualul calcul si a-l aduce la laborator ca sa fie analizat. In vederea recuperarii calculului (mai ales daca este mic) bolnavul trebuie sa urineze timp de 4-5 zile intr-un borcan de sticla. Apoi urina se filtreaza printr-o bucata de tifon, care retine calculul. Prevenirea formarii calculilor se face in primul rand prin regim alimentar. Astfel, persoanele care au facut calculi de fosfat de calciu vor evita alimentele bogate in calciu si fosfor (lapte, branza) iar cele care au avut calculi de oxalat de calciu vor consuma mai putine alimente care contin calciu si oxalat (spanac, cafea, ciocolata, ceai etc.); persoanele care au avut calculi de acid uric sau urat vor reduce ratia de carne. Indiferent de compozitia chimica a calculului urinar, pe langa aceste recomandari, la indicatia medicului, bolnavii vor trebui sa ia si alte masuri de prevenire a calculozei urinare.